Criza imobiliară loveşte în plin Europa. Dobânzile ridicate duc la prăbușiri de prețuri în masă

Fondurile de investiții şi-au mărit pariurile împotriva sectorului imobiliar suedez, deoarece investitorii prevăd că ratele mai mari ale dobânzilor vor afecta prețurile proprietăţilor şi vor expune vulnerabilitatea pieţei la înăsprirea creditării bancare, scrie Financial Times, citat de ZF.

Reticența traderilor s-a intensificat după ce luni S&P şi-a semnalat îngrijorarea cu privire la perspectivele SBB, unul dintre cei mai mari jucători de pe piață. SBB trebuie să-şi refinanţeze datoriile pe termen scurt care ajung la scadență în anul următor.

S&P a redus ratingul SBB la categoria „junk” şi a atras atenția asupra gradului ridicat de îndatorare şi a restrângerii lichidității de pe piață. Dar investitorii se tem că îndoielile S&P sunt un semn prevestitor pentru o industrie care se luptă cu impactul creșterii ratelor dobânzilor şi al răcirii prețurilor imobiliare.

Timp de un deceniu, companiile imobiliare globale au profitat de creșterea valorii proprietăţilor şi de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a se îndatora. Însă multe dintre ele vor trebui să îşi refinanțeze împrumuturile chiar în momentul în care ratele dobânzilor ating cele mai ridicate niveluri de dinainte de criza financiară din 2008.

Citește tot articolul pe mediafax.ro